Του Αϊκούτ Καδήρ
Φοιτητής Νομικής ΔΠΘ
Οι ΗΠΑ που μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εισέβαλαν παράνομα καταπατώντας το διεθνές δίκαιο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ σήμερα ενισχύουν οικονομικά τις χώρες που πολεμούν με τους δήθεν τρομοκράτες. Το 2002 οι Αμερικανοί είχαν στείλει μέλη των Ειδικών Δυνάμεων στη Υεμένη για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων αυτής της χώρας. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι παρουσία Αμερικανών ένοπλων δυνάμεων υπήρξε και στο Ιράν το 2003. Άρα συμπεραίνουμε ότι σε όλη την υφήλιο οι ΗΠΑ έχουν ένοπλες ομάδες στρατιωτών ή πολιτών και σκορπίζουν παντού την τρομοκρατία τους.
Τις τελευταίες ομάδες, εκτός από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τα ΜΜΕ συνέχεια αναφέρουν για τις εξελίξεις στο Ιράν, στη Υεμένη, στο Πακιστάν και στην Αφρική. Παρουσιάζουν τις εξελίξεις και παρουσιάζουν την Άλ – Κάιντα να σχετίζεται με αυτά τα γεγονότα. Αυτές οι περιοχές του κόσμου, είναι περιοχές του λεγόμενου Τρίτου κόσμου και είναι πανεύκολο να εισβάλλεις σε αυτές με την δικαιολογία εμφυλίου πολέμου και δράσης τρομοκρατικών ομάδων.
Πακιστάν
Το Πακιστάν μπορούμε να το εξετάσουμε μαζί με το Αφγανιστάν γιατί οι Πακιστανοί πάντα βοηθούσαν τους Αμερικανούς στη Μ. Ανατολή και στη Μ. Ασία. Ο αγώνας των Πακιστανών δυνάμεων κατά των τρομοκρατών σε αυτή τη χώρα είναι πιο αιματήρη και από αυτή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Στην θεωρία υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας, αλλά στην πράξη δεν ισχύει αυτή η συνεργασία. Καθημερινά βλέπουμε στα ΜΜΕ ότι οι Αμερικανοί παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Πακιστάν. Έτσι επειδή δεν υπάρχει μια συνεργασία σε καλό επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και των Πακιστανών, οι τρομοκράτες συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους και στις δύο χώρες: Πακιστάν και Αφγανιστάν.
Υεμένη
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις οικονομικές ενισχύσεις προς την χώρα αυτή το 2002. Επίσης έστειλαν ειδικές δυνάμεις. Το 2009 όμως ένας στρατιώτης που εκπαιδεύτηκε από τις Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προσπάθησε να βάλει βόμβα σε ένα αεροσκάφος των ΗΠΑ. Εδώ τα πράγματα θέλουν μεγάλη προσοχή. Τα ΜΜΕ άρχισαν την πλήση εγκεφάλου 2-3 μήνες πριν γίνουν αυτές οι εξελίξεις. Παράλληλα οι Αμερικανοί βομβάρδισαν μια περιοχή με πυραύλους Cruise που υποψιάζονταν ότι εκεί βρισκόταν το κέντρο της Αλ – Κάιντα στη Υεμένη
Αφρική
Οι χώρες της Αφρικής συνήθως έχουν προβλήματα μεταξύ τους, ανήκουν στον λεγόμενο Τρίτο κόσμο και συχνά υπάρχουν εμφύλιοι πόλεμοι σε αυτές τις χώρες. Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι οι Αμερικανοί μπορούν να εισβάλλουν σε λίγους μήνες σε αυτές τις περιοχές ώστε να σταματήσουν αυτές οι τρομοκρατικές δράσεις και οι εμφύλιοι πόλεμοι. Λόγω της πειρατείας στις ακτές τις Αφρικής, σήμερα βρίσκονται δεκάδες Αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Ιράν
Το γεγονός ότι το Ιράν δεν είναι δυνατόν να γίνει πυρηνική δύναμη βεβαιώνεται και από την ίδια την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία εκτιμά ότι το Ιράν έχει εμπλουτίσει μικρές ποσότητες ουρανίου με καθαρότητα 3,6%, ενώ η πυρηνική βόμβα απαιτεί, όπως σημειώσαμε, καθαρότητα 99%.
Για ποια απειλή μιλούν λοιπόν οι ΗΠΑ; Αλλά το σενάριο του Ιράν θυμίζει ένα παρόμοιο, σχετικό με το Ιράκ. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν επίθεση εναντίον του Ιράκ, ως πρώτο βήμα για τη διείσδυση στη Μέση Ανατολή. Πρόσχημα: Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Ιράκ και η καταστροφή των πυρηνικών και των βιολογικών όπλων του Σαντάμ. Αλλά όπλα δεν υπήρχαν και δεν βρέθηκαν, παρά τις συστηματικές έρευνες των αρμοδίων του ΟΗΕ. Αυτό το ήξεραν από τα πριν οι ηγέτες των ΗΠΑ. Όσο για τη δημοκρατία, βλέπουμε τα αποτελέσματα: συνεχιζόμενος πόλεμος, απαρχές εμφυλίου πολέμου, βασανιστήρια και Γκουαντανάμο.
Τι επιδίωκαν οι ΗΠΑ με την εισβολή στο Ιράκ; Πρώτο, τον έλεγχο της πλουσιότερης σε πετρέλαιο περιοχής του πλανήτη (όπως είναι γνωστό, τα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ σε πετρέλαιο επαρκούν για λίγα χρόνια, με τον σημερινό ρυθμό άντλησης). Πρώτο, λοιπόν, τα ενεργειακά αποθέματα του Ιράκ και γενικότερα της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Δεύτερο, άνοιγμα των δρόμων για τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών στην πορεία των ΗΠΑ για παγκόσμια ηγεμονία.
Και τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται (αλλά και αυτή τη φορά ως τραγωδία, και όχι ως φάρσα – για να θυμηθούμε τον Μαρξ) με το Ιράν. Βέβαια η κυβέρνηση του Ιράν επιμένει ότι επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς. Αλλά κατά την Κυρία Ράις, η «κακή διαγωγή» του Ιράν δεν επιτρέπει να το εμπιστευθούμε. Δίκη λοιπόν προθέσεων και τιμωρία, ενδεχομένως και με πυρηνικό βομβαρδισμό, ακόμα και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σήμερα
Σήμερα πολλοί αναρωτιούνταν αν οι Αμερικανοί μπορούν να αντέξουν άλλες εισβολές και πολέμους σε άγνωστα μέρη του κόσμου για τους Αμερικανούς πολίτες. Επειδή όμως υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στη Υεμένη, στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή τα σχέδια της εισβολής προς αυτές τις χώρες θα γίνει πραγματικότητα.
Όσον αφορά την Αφρική ναι μεν δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα της εισβολής με το πρόσχημα της πειρατίας.
Και τέλος όσον αφορά το Σουδάν επειδή είναι η 10η μεγάλυτερη χώρα του κόσμου σε έκταση και η μεγαλύτερη χώρα της περιοχής για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να σταθεροποιήσουν την θέση τους στην περιοχή πάντα υπάρχει πιθανότητα εισβολής προς το Σουδάν.
Οι παραπάνω περιοχές έχουν πολύ μεγάλο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ. Σε αυτήν την σημασία τους δεν αναφέρω καν τις πρώτες ύλες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που υπάρχουν.
Η μόνη περίπτωση ώστε οι Αμερικανοί να εισβάλλουν σε αυτές τις περιοχές είναι να τις παρουσιάζουν ως προβληματικές και επικίνδυνες.
Το jus ad bellum μάς υποχρεώνει όμως να διακρίνουμε την επίθεση από την αυτοάμυνα. Ο αμυντικός πόλεμος είναι ένας δίκαιος πόλεμος. Αντιθέτως οι επιθετικοί πόλεμοι είναι άδικοι. Η επίθεση πλήττει την πολιτική κυριαρχία μιας κοινότητας ή την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους και επομένως μπορεί να δικαιολογήσει τον πόλεμο του αμυνόμενου. Η άμυνα αυτού που δέχεται την επίθεση δικαιολογείται ηθικά, επειδή συνήθως είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτουν οι άνθρωποι για να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους
Τελειώνοντας υπάρχει μια πολύ ωραία φράση του D. Rockafeller.. Λέει ότι κανένας δεν μπορεί να νικήσει την τρομοκρατία ότι και αν κάνει. Αλλά από τον πόλεμο με την τρομοκρατία μπορείς να κερδίσεις ότι θέλεις και να κάνεις ταυτόχρονα τις ενέργειες που θέλεις. Το είχε πει πριν την εισβολή στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Ο νοών νοείτο
Πηγές:
Yemen için bkz. Burak Çınar, El Kaide İle Mücadelede Yemen Cephesi, 21. Yüzyıl Öngörü, 06.01.2009,
Bill Roggio, “US launches cruise missile strikes against al Qaeda in Yemen”, The Long War Journal, December 19, 2009,
http://www.longwarjournal.org/archives/2009/12/us_launches_cruise_m.php
http://www.globalsecurity.org/military/ops/oef-djibouti.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Djibouti
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=1234420
http://e-roosters.blogspot.com/2006/05/blog-post_22.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου